No.

LOL zenék rovat. Vol. 1: Madam X-otic és a Dolly Rambo

Magyarországon újra reneszánszát éli a polgárpukkasztó zenék készítése. Nagy divatja volt ennek a 80-as években, amikor is mindenki egy oldalon volt, jobb és bal oldal, egy dolog ellen pukkasztotta azt a bizonyos lufit, mire a polgár szó volt írva: a rendszer. Erről egyébként egykori csoporttársam készül egy könyvet írni, így mélyebben nem kívánok belemenni, már csak azért sem, mert ő jobban ért hozzá.

Manapság inkább az a filozófia él, hogy rúgjunk be, és hányjunk, meg szóljunk be az arcnak. Manapság kevés zenekar van, amelyik nyíltan kimondja az őszinte véleményét dalszövegeiben (pl. Opus Null, de nem akarom itt annyira reklámozni magunkat :D ).

A Dolly Rambo és Madam X-otic valahogy kilógnak a sorból. Mert a szövegeikben nagyon mélyen van egyfajta társadalomkritika gyakorolva, de emellett eltörpül az, ami a zenekar ars poeticája: a dúdolhatatlan antislágerek készítése. Annak idején mi is beleszaladtunk a második elemzős videónkban ebbe, pontosabban ezeknek a félreértelmezésébe, újabbat pedig pont ezért nem csinálunk, mert rájöttünk az egész dolognak a lényegére.

Miért is került be a LOL zenei rovatba az együttes? Mert önmagában véve szórakoztató dalokat írnak, aki nem veszi véresen komolyan, és nem mélyül el a Keszler Lőrinc féle Összhangzattankönyv "a szoprán dallamok összhangosítása kivételes és kadenciális menetekkel" részben, vagy ahhoz hasonlóban, jókat tud derülni alkotásaikon. Először egy régebbi projektjük, a Lyuhász Lyácint Bt által játszott filmbetétdalt nézzük meg.

Ez jó kis feldolgozás, zeneileg is. Viszont következzék egy újabb Dolly Rambó dal.

 

Mögöttes üzenete talán annyi, hogy túlgépesített világban élünk, és a gépektől függ minden, vagy valami ilyesmi. Bár a szöveget nehéz értelmezni.

Computer és Energiabázis, éjfélkor felrobbantják az erőt! Egy munkás nézi a felszálló fekete füstöt, miután robbanás rázta meg egy vegyipari vállalat épületét!

Bár szerintem felesleges is értelmezni, nem az adja a dal komplexitását, hanem úgy együtt a zene, az effektek, egyfajta furcsa hangulatot keltettek bennem. Az elektromosság pedig tényleg rákot okoz(hat)! :D

A legújabb számukat nem tudom beágyazni, mert le van tiltva, aki akarja itt meg tudja nézni. Ez már eléggé polgárpukkasztó, szóval meg tudja eléggé osztani a közönséget. Van, akinek tetszik, van akinek nem, én nem foglalok állást egyik párt oldalán sem.

A Dolly Rambó és Madam X-otic tehát a honi modern polgárpukkasztó zene úttörői, ezért érdemeltek meg egy olyan posztot, ahol nem szidják őket, hanem ellenkezőleg! :)

laczfy87 szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://yeshno.blog.hu/api/trackback/id/tr836627495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása